KOERS maakt het verschil

KOERS combineert groot onderhoud kostenefficiënt met verduurzaming

KOERS maakt het verschil. Ook door zaken slimmer aan te pakken. Zo gebruikte we de steigers, nodig voor het grootonderhoud, ook voor het aanbrengen van thermisch isolerende beglazing bij het gebouw Zegelwaarden in Haarlem. Op deze manier werden onderhoudswerk en verduurzamen kostenefficiënt gecombineerd.

Als die steigers er dan toch eenmaal staan, kun je ze maar beter optimaal benutten, was de redenering. Op die manier sla je twee vliegen in één klap. Het gebouw Zegelwaarden is een voormalig onderdeel van drukkerij Joh. Enschedé dat door de drukkerij en de PTT werd gebruikt voor de opslag van postzegels. Vandaar de naam. Eind tachtiger jaren werd het onderdeel van Teylers Museum, dat het gebouw aankocht als depot-, atelier- en kantoorruimte.

Superdun, superisolerend

Zegelwaarden werd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid, met karakteristieke, grote raamoppervlakken omlijst met slanke stalen profielen om zoveel mogelijk te profiteren van daglichttoetreding. Stoeltjesprofielen, zo genoemd naar de vorm die de profielen hebben. Vanouds zat in deze profielen enkel glas. Maar dat is in deze tijd waarin energie besparen en torenhoge energieprijzen hand in hand gaan, niet meer aan de orde.

Vandaar de keuze voor vacuümglas: dubbelglas, maar dan superdun en daarmee passend in de bestaande sponning. Dit glas evenaart de thermische prestaties van driedubbele beglazing, maar is maar liefst drie tot vier keer dunner! In cijfers uitgedrukt: Het speciale glas dat werd gebruikt heeft een thermische isolatiecoëfficiënt van 0,7 W/(m².K). Beelden gemaakt met een speciale warmtebeeldcamera laten het spectaculaire verschil tussen het oude enkelglas en het nieuwe vacuümglas.

Groot onderhoud

KOERS voorzag Zegelwaarden niet alleen van vacuümglas, maar pakte ook meteen de rest van de gebouwschil aan. Deze onderhoudswerkzaamheden betroffen het uitvoeren van schilderwerk, het herstellen van voegen en het bestaande stucwerk, de noodzakelijke reparaties van het karakteristieke, geoxideerde koperen dak, en de versteviging van het dakbeschot ter bevordering van de levensduur van het dak.

Het vormde overigens niet de eerste klus die KOERS uitvoerde voor dit prachtige museum in Haarlem. Al eerder werden bijvoorbeeld door KOERS de toiletten genderneutraal gemaakt.

Naar boven