Blog: Makersrevolutie krijgt met KOERS Eindhoven vorm in Brabant
Eind 2019 nam KOERS het Brabantse Jansen & Vis over. Daarmee werd een eerste stap gezet buiten de Randstad en de ambitie onderstreept van KOERS om een vooraanstaande positie te bekleden rond de vijf grote steden in Nederland. En werd een veelal ‘stadse tongval’ aangevuld met een stevig Brabants accent. Harold Koers directeur-eigenaar van KOERS: “Wij zijn de nieuwe generatie makers die met innovatieve oplossingen zorgen voor betere gebouwen. Met de overname van Jansen & Vis geven we gestalte aan deze strategie in Brabant.”
Overname
“Ik wilde meer slagkracht hebben”, vertelt Bas Jansen over zijn keuze om onderdeel te worden van KOERS. “Ik ben toen op zoek gegaan naar een partij met wie ik dat kon realiseren. Via verschillende gesprekken kwam ik uit bij KOERS”. Bas Jansen nam in 2004 het bedrijf over van zijn vader en oom. Vol ambitie en met een goede economie kende hij voortvarende jaren. Totdat in 2009 de crisis het bedrijf flink raakte en het bergafwaarts ging. Na een faillissement in 2014 kon het bedrijf gelukkig een doorstart maken. Daarna ging het financieel weer goed, maar de gewenste groei bleef uit. Bas: “Toen ben ik op zoek gegaan naar een partij met wie ik dat wel kon bereiken. En dan komt het moment dat je je collega’s kan vertellen dat de organisatie samengaat met KOERS. Dat is dan wel spannend kan ik je vertellen.”
Op dat moment krijgt Bas Jansen bijval van zijn collega René Korsten: “Ik werkte pas sinds 2017 voor Bas, maar als je dan opeens te horen krijgt dat je overgenomen wordt, komen er allerlei vragen in je op. Wat staat je allemaal te wachten?” Die vraag hield iedereen bezig. Vandaar dat er een vierweken plan werd uitgerold, waarin de collega’s van Jansen & Vis werden meegenomen in de plannen en de veranderingen. René: “We zijn nu een jaar verder en als ik erop terugkijk viel het allemaal wel mee. We zijn onder de naam KOERS Eindhoven nog steeds hetzelfde bedrijf, alleen is het allemaal wat professioneler dan voorheen. Dat merk ik bijvoorbeeld door het gebruik van Navision, de manier van administreren en het aanmaken van inkooporders. Het prettigst vond ik dat alle arbeidsvoorwaarden werden overgenomen door Koers. Dat is toch iets waar je in het begin meteen naar kijkt.”
“Het was best een enerverende periode,” erkent Bas. “Je merkt nu dat de rust er weer is en dat er geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld een degelijk ventilatiesysteem voor machinale houtbewerkingsmachines. En dat er veel aandacht is voor de veiligheid van onze mannen. Daaraan zie je dat er stappen gemaakt worden. En niet te vergeten de digitale verbeterslag rondom personeelszaken. Waar iedereen eerst achter mij aan moesten zitten om te horen hoe veel vrije dagen ze nog open hadden staan, kunnen ze dit nu direct opvragen via een app. Dat is gewoon organisatorische winst.”
De volgende slag die ze in het Brabantse Aarle-Rixtel willen slaan, is het uitbreiden van de klantenkring. Bas: “We zitten van oudsher veel in het particuliere werk. Het is de bedoeling dat we naast dit werk, met de steun van KOERS, ook in andere marktsegmenten actief zullen worden. Dat is een kwestie van tijd. Voor nu gaan we gewoon door met mooie dingen maken voor onze vertrouwde klanten!”