"Persoonlijke aandacht blijft belangrijk, hoe groot de klant ook is."
Je zou ‘m kunnen omschrijven als Mister KOERS. Want die titel verdient-ie wel. Niet alleen omdat-ie al meer dan 40 jaar in dienst is en zijn eerste stappen zette als derde handje van grondlegger Harrie Koers (“Harrie is m’n oom, Harold is m’n neef.”) maar ook omdat-ie als geen ander thuis is in het reilen en zeilen van de onderneming. En regelmatig wordt aangeschoten omdat-ie een wandelende vraagbaak is. Siem van Gent, want over hem hebben we ‘t.
Een gedreven vakman, die met een team van een mannetje of twintig (“vier op kantoor; veertien, vijftien, zestien buiten”) de onderhoudstak van KOERS op gebied van woningen, winkels en kantoren gestalte geeft. Waarbij het segment woningen veelal wordt gedaan in opdracht van beheerders en eigenaren, zoals Heimstaden en Vesteda. Siem van Gent: “Met dat soort partijen, beleggers en beheerders, is Harrie Koers eigenlijk ook begonnen. Want eigenlijk zijn we al vanaf 1972 met woningen bezig.”
Persoonlijke aandacht
Vandaag de dag zijn het nog steeds partijen waar KOERS zich op richt, waarbij het persoonlijke aspect volgens Siem desondanks een belangrijke rol blijft spelen. Siem noemt zichzelf dan ook een betrouwbare zakenpartner die betrokken is en meedenkt met de opdrachtgever: “Belangrijk is dat wij inspelen op de werkwijze en de cultuur van de klant. Want die is bij iedereen weer anders. Persoonlijke aandacht aan de klant geven, dat blijft belangrijk, hoe groot de klant ook is. Om werk te genereren moet je binden. Mensen moeten weten wat ze aan je hebben. Maar mede doordat er een schreeuwend tekort is aan mensen, is er de laatste jaren een hop-cultuur, noem ik het maar even, ontstaan. Waardoor je bij opdrachtgevers/beheerders met steeds andere mensen hebt te maken. Dat is heel anders dan vroeger, zowel voor de opdrachtgever als voor ons. Ik werk voor bepaalde opdrachtgevers al vijfentwintig jaar met dezelfde mensen. Dat werkt perfect.”
Ervaring
Ouderwetse service, aandacht en transparantie (“zeg wat je doet, doe wat je zegt.”) vormen volgens Siem dan ook de basis van succes. “Ik doe dit werk al vijfendertig jaar en waar het op neer komt is dat je in de eerste plaats over kennis, ervaring en vakmanschap beschikt, dat je integer bent en dat je communiceert met de klant. Er kan wel eens wat mis gaan, maar zeg het en zorg ervoor dat het in orde komt. En goed in orde. Ervaring speelt daarbij een grote rol. Doordat wij al zo lang meelopen, hebben we, bijvoorbeeld bij het afgeven van een offerte voor een bepaalde klus, alle risico’s uit-en-ter-na doorgelopen.”
Mutatieonderhoud
Behalve voor onderhoudsklussen, zoals het vervangen van bestaande ramen en kozijnen, door nieuwe, dubbele beglazing van grotere aantallen woningen, wordt KOERS ook veelvuldig ingeschakeld voor het uitvoeren van mutatieonderhoud. Waarbij het moment van de wisseling van huurder wordt gebruikt om groot onderhoud uit te voeren zoals het plaatsen van een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer, nieuwe toilet, en dergelijke. Siem van Gent: “Het is eigenlijk het opknappen van een gedateerde woning. Vaak wordt zo’n mutatie gecombineerd met verduurzaming. Wij zijn best wel goed in die mutaties en doen dat met een perfect op elkaar ingespeeld team. Met daarin een groepje timmerlieden, tegelzetters, stukadoors, schilders en loodgieters. Ik ben eigenlijk constant bezig om mensen op te leiden. Vakmatig, maar ook financieel en commercieel. En ze de servicegerichte KOERS-mentaliteit bij te brengen: ouderwetse service in een nieuw jasje. Dat geldt trouwens ook voor de jongens hier op kantoor. Belangrijkste is dat ze het naar hun zin hebben en het leuk vinden. Daar zijn er bij die komen hier ’s ochtends om half zeven binnen, met zoiets van: we mogen weer.”
Benieuwd naar meer verhalen van onze werknemers? Bekijk het op onze werken bij pagina!